Komentari

opcije.blog.hr

Dodaj komentar (16)

Marketing


  • Fresh 'n' Fit

    Krenuo si i sa stripom sada, a ja jos citam postove iz 2004... Ma budem ja to sve nadoknadio, samo da ove neke ispite (MCSE) rijesim.
    Slijedeci je video? ;)

    avatar

    26.03.2008. (14:45)    -   -   -   -  

  • Oglina spilja

    Vrlo dobro i poučno! Srećom pa to nisam uradio pošto štitim samog sebe od sebe putem trailing stop-a.Pozdrav!

    avatar

    26.03.2008. (17:43)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    Hvala na komentarima, na zalost stripic ce bit izanimljiv samo uskom krugu nas "opcijasha" koji se razumiju dovoljno u opcije ali ipak ce MOZDA biti malo osvjezenje od uobicajenog texta. Sto se tice videa, to i nije losa ideja mozda za buducnost. Sto se trailing stopa NE mislim da bi puno pomogao u gornjim slucajevima. Naime ako pogledas u rubrike sa povijesnim cijenama dionice primjetiti ces rubriku OPEN koja govori na koliko se taj doticni dan OTVORILA ujutro dionica, dok CLOSE govori koliki je taj dan BILA NA ZATVARANJU. Ako pogledas izbliza primjetiti ces da se BSC jedino u petak 14 Marta otvorila na 54 i LJOSNULA na 30 u toku tog samog dana, a to je bio dan kad je (bas radi takvog pada) Bozo odlucio uci u poziciju i prodati puteve. Sve ostale dane dionica je VEC OTVORENA nisko (pon-17 Mart na $3.17), odnosno visoko (pon- 24 Mart oko $10) tako da stopovi ne bi puno pomogli. Saga medjutim jos uvijek traje i nije skorz zavrsena dok se kupnja BSC kao firme ne zavrsi.
    problem medjutim sa SHORT OPCIJAMA (bilo call ili put)KOJE SU DUBOKO ITM (kao npr onaj strike put @15 kad je dionica bila oko $4) je sto skoro ili uopce nemaju neku vremensku vrijednost pa ih VRLO cesto kupci LONG opcije ranije execiseiraju i tako vas prisile ulong poziciju sa dionicama (put) ili na prodaju istih (call) odmah kad udje duboko ITM tj. nekad i puno PRIJE expiracije.

    avatar

    26.03.2008. (18:55)    -   -   -   -  

  • felix...

    Da,kako vrijeme prolazi ni riječi o trejdu na BSC i to mi je bilo sumnjivo,ali napokon si otkrio karte:).Kako stvari stoje Božo je bio short,a Ti long i to još od vremena kada je Cramer urlao(vidi clip na TA blogu u boxu).Priznaj!:)

    avatar

    26.03.2008. (23:47)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    Ha, ha, pravi si isljednik Felix, ali za ovo pitanjev morati cu uzeti FIFTH kako vele ameri ( Fifth Amendment koji omogucuje branjenje sutnjom na sudu). Razlog je zato sto je u ovaj trejd upleten cesto spominjan moj brat, koji prati ovaj blog od pocetka (samo onako iz daleka- povremenim citanjem i bez pisanih komentara- sa posla) ali bez brige da cujem od njega kritike kad zatreba- i kojem sam obecao privatnost u toj stvari ako mi "posudi dio svog slucaja" za strip pa onda ne zelim pisati o stvarnim pozicijama nicijim (ni mojim ni njegovim) u ovom slucaju. Zato sam i izmislio lik Boze i putem njega pokusao pribliziti kako je do sada tezak, zamirsen i nepredvidljiv bio trejd Bear Stearnsa. To NIPOSTO NE ZNACI DA JA NE VJERUJEM U SHORT PUT pozicije, nego samo primjer kako treba biti jako oprezan sa njima da ne bi naletili na "MINU" poput ove..Treba se malo zadubiti u brojeve i strip da bi se shvatilo - ko ima volje. A to je i najvaznije-edukativna komponenta ako kome pomogne. Pozdrav !

    avatar

    27.03.2008. (08:47)    -   -   -   -  

  • felix...

    Kod mene ne vrijedi peti amandman..ha ha, ali suzdržati ću se od primjene mojih metoda ha ha !Umjesto petoga amandmana poslužiti ću se slikom baš kao i Ti u stripu To će biti prava tortura za sve TA skeptike:)...
    http://opcije.com/files/bsc1.gif
    Nemam pojma kaj znači taj adjust(namješteni?) close.Uvijek se podudarao sa close cijenom na svim povijesnim tablicama pa na njega nisam obraćao pažnju.

    avatar

    27.03.2008. (11:28)    -   -   -   -  

  • felix...

    Da vidimo reakciju na gornju sliku...

    http://opcije.com/files/j0414034_0.jpg

    Solidno,ali još uvijek nedovoljno!Ha ha ha...horror..buuu

    avatar

    27.03.2008. (12:17)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    Fala na (obje j) slike Felix. Ako se sjecas sa opcije.com onaj market izlazak na GOOGLeu pokazao se ispravnim jer se cak do danas moj call@480 nije vise vratio na 1.5K a tvoja slika je bila takodjer pridonijela mojoj odluci o izlasku, kao sto sam ti bio i napisao. Sto se tice BSC slike ne bih je sad komentirao jer je taj trejd jos u toku (na vise mjesta ) ali onu smijesnu sliku za nju samo mogu reci da ce te Pingvin sigurno napasti negdje kad-tad kad mu tako blatis Fundamentalno Investiranje. Mislim da cu (sa tvojom dozvolom, naravno) PREVESTI i PROKOMENTIRATI onaj predzadnji unos na tvom blogu T/A gdje se govori o tri vrste trejdera i izmedjuostalog i o tome kako FUNDAMENTALISTI slijepo vjeruju brojevima accountanta a ovi znaju biti itekako "kreativni" u racunovodstvenim svarima. Na kraju oni pisu da ADJUSTED u ovom slucaju znaci "* Close price adjusted for dividends and splits." Eto toliko za sada . Hvala na pracenju i pozdrav!

    avatar

    27.03.2008. (12:43)    -   -   -   -  

  • felix...

    Ha ha slobodno ga prevedi jer sam ga i onako....ukrao:)

    avatar

    27.03.2008. (12:58)    -   -   -   -  

  • Inguan

    Eehehe fora strip ima neku pricu no moze i bolje :P

    avatar

    28.03.2008. (04:31)    -   -   -   -  

  • felix...

    I puno Ti hvala na prihvaćanju TA savjeta.Bio si najveća podrška kada je bilo najteže,a vidim da nastavljaš i u boljim danima.Fala OptionMaster!

    avatar

    28.03.2008. (11:35)    -   -   -   -  

  • felix...

    Malo bolje sam pogledao ovaj tvoj strip i sve kaj mogu reći je da za sada promatram ovakve vrste trejdanja sa veće distance zbog shorteva za koje treba veće pokriće,ako ne u cashu onda u dionicama.Također kombiniranje dionica / opcija me zasad ne zanima previše iz praktičnih razloga,ali je nesumnjivo vrlo obećavajuća koimbinacija.Sve u svoje vrijeme.Sa zanimanjem očekujem Tvoj sljedeći komentar na fundamental trejdanje,ali bih isto tako volio pročitati i koji kritički osvrt na trejdanje na vijesti koje je tvoja specijalnost..Tekst je naravno posuđen jer se nekako najbolje poklapao sa mojim viđenjem,a gotovo je unikatan među sličnima čak i na internetu,makar se radi o karikaturnom opisu,pa naravno da ima i pretjerivanja.Pogotovo me zamaraju vječita priglupa prepucavanja o pristupu koji je najbolji.Najbolji pristup je samo onaj koji donosi profit,pa ne imao on veze ni sa TA,FA ili vijestima,poput tvojega "kamena" .Svaka isključivost u tome pogledu može samo štetiti i donijeti nepotrebne gubitke.Jedva čekam da se javiš sa svojim uvijek zanimljivim,svježim i poučnim komentarima,pa čak i ako se direktno ne dotiču samoga trejdanja.Volim si pogledati svaku novu epizodu WALL STREET WARRIORSA,a najviše od svih likova mi se u svjetsku shemu,pa i našu domaću uklapa fund manager.U svim epizodama taj se samo zafrkava,odmara,igra polo .... a da pojma o pojmu nema o trejdanju i poslu,a nikada ništa korisno i ne radi.I tako dok market drastično pada,a posljedično sigurno i njegov fond on nesmiljeno troši lovu naivnih ulagača bez trunke zabrinutosti.Takvome tipu (barem na način kako je ovdje prikazan) ne bih dao ni ovce na čuvanje,a potpuno se poklapa sa viđenjem tzv. kaste mangera od kojih su većina nesposobni ili štetni po firme koje vode,gledajući samo svoju osobnu korist bez obzira na štetu koju nanose firmi.Po meni su takvi i slični tipovi najveća opasnost za kapitalizam pa i svjetsku ekonomiju uopće.Pri tome sami sebe nagrađuju bolesno nerealnim ciframa čak i u slučaju da namjerno ili slučajno prouzroče ekstremno visoke gubitke,obezvrijede firmu do razine da postane laka meta za preuzimanje,a za nagradu budu nagrađeni od preuzimatelja daljnjim obnašanjem iste funkcije i tko zna kakvim još "stimulacijama".Postoji samo jedan naziv za slične aktivnosti,a to je teški kriminal,a posljedice bi trebale biti konfiskacija sve imovine i teška robija(čak sekundarno).Tome su svakako pridonijeli upravo fondovi jervlasnički kapital prikupljen na takav način sa svih strana ne može sankcionirati takve štetočine.Čak im i zakon ide na ruku pa za većinu svojih prihoda u opcijama za nagrađivanje(također i velikih gubitaka) ne plaćaju ni kune poreza.Nevjerojatno!Da živimo u kakvom okrutnijem vremenu takvu vrstu bih prvu stavio na listu za odstijel štetočina kao najveću rak ranu tržišnog kapitalizma i društva općenito.Ograđujem se od kritike na račun nekolicine svijetlih i svakako sposobnih te korisnih primjera iz iste branše,ali na žalost takvi su u velikoj manjini.

    avatar

    29.03.2008. (12:20)    -   -   -   -  

  • felix...

    Link na zadnju epizodu WSW....http://www.mojohd.com/video/?sid=8

    avatar

    29.03.2008. (12:54)    -   -   -   -  

  • felix...

    U gornjem primjeru postoji niz grešaka koje se ne temelje na ičem drugom do neprihvaćanju poraza(gubitka),kao npr pisanje short callova na dionice poslije pada.Sve je više manje temeljeno na lošim pretpostavkama bez neke veće vrijednosti(pogotovo uvjerenje da je dionica "zatučena" kaj bi možda bilo u redu da se nalazimo u bull marketu),dok je u pozadini pravi razlog po meni psihološke naravi.Market se mijenja i treba potpuno promijeniti način gledanja na isti,pa primjenjivanje pozitivnih iskustava iz bull marketa na BEAR market, ne samo da ne vrijede već mogu biti vrlo opasna i štetna.Ne velim da se to i meni ne može dogoditi,ali ići iz trejda u trejd i uporno se nastojati izvući iz gubitaka pošto,poto često vodi u još veći ponor.Uostalom možda je u isto vrijeme postojala koja bolja i veća prilika za zaradu u kakvoj drugoj dionici ili etf-u.Osim toga to je i izvrstan primjer na kojem se vidi koliko shortanje može biti rizično(čak puno više nego da se u početku išlo na recimo long callove u vrlo maloj količini za ekvivalentni profit),a za puno manji RISK/REWARD.Pokušaj usporediti isti trejd na način da se umjesto GOLIH shorteva išlo na kombinaciju long viši strike puteva OTM (čak i u puno manoj $količini od shorteva tek toliko da je dostatno za hedge i da trejd još uvijek bude debelo kredit ) i short na nižim.Za jako male novce ne samo da bi potpuno hedgao gubitak na shortevima,već bi i zaradio jer je pad bio ogroman.U takvom potencijalno vrlo VOLATILNOM marketu ,sektoru i dionici stalno prisutnoj u TOP VIJESTIMA,orijentirati se isključivo na shorteve je također prerizično s obzirom na potencijalni profit.Uvijek kada se I.V. povećava i opcije poskupljuju baš poput puteva u primjeru ja sam sumnjičav.Uostalom zato uvijek i provjeravam impliciranu volatilnost po strikeovima na TOSu,grafički.Takav iskrivljeni opcijski smješak nam često može dobro predvidjeti očekivano buduće kretanje cijene.Pogotovo ako je porast i.v. jako povećan na jednoj strani i OPCIJSKI smješak jako iskrivljen,to je rijetko kad bez razloga.Velika greška u samom ulasku u trejd koji se temeljio na iskustvima iz BULL marketa,a još veća kasnije zbog neprihvaćanja gubitaka....Ja sam izbjegavao tu dionicu ,bez obzira na eksponiranost u medijima jer su se glavni pomaci događali samo na otvaranju marketa,dok je ostatak dana cijena bila više manje "flat" pa mi ad nije mogao biti nikakva pomoć pri odlučivanju jer su informacije bile dobro skrivene čak i za velike igrače.

    avatar

    30.03.2008. (14:18)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    Slazem se da je ucinjeno niz brzopletih poteza ali nisu bas bili bez logike tj imali su podlogu u vrsti tretj. jdanja koju mozemo nazvati IMPUZIVNI DAYTRADING u kojem ljudi nemaju vremenski luksuz dovoljno vremena za razmisljanje pa su prisiljeni djelovati trenutno na velike pomake u Marketu. Nakon toliko godina trejdanja na prste jedne ruke mogu se izbrojati slucajevi kad je dionica pala 30 ponta pa iza toga (slijedeci radni rad) skoro jos toliko. Najcesce kad Market KAZNI neku dionicu tako jako ZNA (bar otprilike) ZASTO JU JE KAZNIO (zato jer su iznenada nastali vidljivi neki veliki problemi) i odmah uracuna MAXIMALNI PUNISHMENT (tj kaznu) a u danima koji slijede najcesce se takva dionica malo i POVRATI u cijeni. Ovaj trejd bila je iznimka stoga sto je GOVERNMENT umijesao svoje prste i prisilio prodAJU BSCa po nenormalno niskoj cijeni od $3-$4 sa time da ce on (Government) u tom slucaju pokriti dugove BSCa i da ce se tako samo sprijeciti totalni bancruptcy i run-on-the-bank (ono kad rulju uhvati panika pa svi dizu pologe sa banke). E sad.. slazem se sa tobom da je SHORT PUT JAKO RISKANTAN U TAKVIM MOMENTIMA i da je LONG PUT puno sigurniji trejd jer ti daje KONTROLU RIZIKA. Neki ljudi medjutim, tesko se odhrvaju ISKUSENJU da PRODAJU PUT jer ODMAH VIDE TE NEBULOZNO VELIKE CIFRE koje producira narasli volatility, ali kako ti i piss "to nije bez vraga" tj bez pojacanog rizika na donju stranu. Inace samo da budemo jasni (obojica) to NIJE BIO GOLI SHORT jer je iza njega STAJAO NOVAC tj CASH kojim je kupljena dionica i iza NAPISANOG CALLa je takodjer stajalo onda 1,000 kupljenih dionica BSCa tako da niti u jednom momentu taj short Put ili Call trejd nije bio naked! Takodjer PISANJE CALL OPCIJA ne mora biti UOPCE RIZICNO ako tome prilazimo sa SUPROTNE STRANE od ove opisane gore (tj umjesto da se "vadimo" kako ti velis, kupimo npr sad MSFT na $28 i odlucimo ga IONAKO prodati na $35 uz zaradu pa UMJESTO da ga naprosto prodamo pocenmo "cackati mecku" pisuci CALLove@35 dok nas jednom ne pozovu na exercise i "odnesu" nam MSFT na napisanih $35)! Sustinska razlika medjutim, je sto u tom slucaju smo ionako odlucili prodati na nekoj zaradi pa samo jos DODATNO ZARADJUJEMO pisuci callove dok u gornjem primjeru se nastojimo "IZVADITI IZ GUBITAKA NA VEC LOSE POSTAVLJENOM TREJDU" i tako riskiramo double whammy tj duplu kaznu (i sa shrt. put i sa shrt. call strane). Ovakva rasprava o tom stripicu je i bila moj krajnji cilj njegovog objavljivanja i bas mi je drago da je netko (a ko drugi do Prof. Docent Felix) primjetio greske i propuste koje je Bozho napravio u stripu. THX!

    avatar

    30.03.2008. (21:01)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    Umjesto da ti ovdje odgovaram i tako dalje duljim ove ionako duge komentare, moj slijedeci unos biti ce jos malo o tom trejdu BSC jer tu ima toga "more than eye can meet" ... ima dosta kuteva sa kojih ga mozemo sagledati i opcenito nije sve bas crno-bijelo u pisanju PUTeva ili pisanju CALLova. To su legitimne taktike samo u ovom slucaju mozda malo krivo upotrebljene sto nikako ne znaci da su LOSE. Vise o tome kasnije.. Pozdrav prijatelju!

    avatar

    31.03.2008. (21:49)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...